In het dynamische landschap van het leven worden we voortdurend geconfronteerd met veranderingen. Dagelijks ondergaan we kleine aanpassingen, soms nauwelijks merkbaar, terwijl we af en toe geconfronteerd worden met ingrijpende transformaties.
In 2021 stond ik voor een uitdaging: de schommelingen in mijn gedachten, lichaam en gedrag waren voelbaar. Ik raakte letterlijk het contact met mezelf kwijt en zocht hulp bij verschillende professionals, van een coach tot een psycholoog, om mijn gedachten te ordenen, en van yoga tot diepgaand lichaamswerk om fysiek in balans te komen.
Ik heb ervaren hoe waardevol onafhankelijke begeleiding is in een veranderingsproces, en dat de kracht ligt in de combinatie van verschillende benaderingen. Het begrijpen en voelen van ons lichaam lijkt daarbij het fundament. Immers, wij zijn deel van de natuur.
Graag wil ik wat meer vertellen over de nervus vagus, onze langste zenuw binnen het autonome zenuwstelsel, die zich uitstrekt van de hersenstam tot in de buikholte. Als een melodie resoneert deze met de basiselementen van het leven: aarde, water, lucht en vuur. Zoals de natuur haar constante ritme heeft, reguleert de nervus vagus onze hartslag, ademhaling en spijsvertering. Hij brengt stabiliteit en ritme in ons bestaan, en staat in verbinding met ons oeroude reptielenbrein.
Helaas zijn we als geëvolueerde mens minder bewust van de basis signalen van ons lichaam. We staan constant 'aan' en laten ons beïnvloeden door ons laatst geëvolueerde cognitieve brein. Dit is functioneel, totdat we onszelf niet meer herkennen in wie we diep van binnen zijn en wat we het liefst willen doen, met als resultaat stress en overspannenheid.
Kleine veranderingen, zoals het aanpassen van onze dagelijkse routine, vinden plaats binnen het bereik van de nervus vagus. Wanneer we een nieuwe gewoonte aannemen, stuurt de nervus vagus signalen naar ons brein, en ondersteunt zo de integratie van de verandering. Dit brengt ons in een staat van kalme alertheid, waardoor we soepel kunnen schakelen tussen oude en nieuwe patronen.
Grote veranderingen, zoals ontslag, scheiding, verlies of nieuwe levensfasen, brengen plotselinge verschuivingen teweeg waardoor we vaak in onbalans raken. Onze basisoverlevingsstrategie wordt geactiveerd: vechten, bevriezen of vluchten. Gedachten kunnen op hol slaan en gedrag wordt soms onvoorspelbaar. Bij grote aanpassingen wordt de nervus vagus extra uitgedaagd om een nieuw ritme te vinden. Het is belangrijk de balans te bewaren tussen actie en rust, en de nervus vagus te gebruiken als anker om ons te leiden door de golven van verandering. Makkelijker gezegd dan gedaan heb ik ervaren.
Zowel bij kleine als grote veranderingen keren we terug naar de basiselementen van de natuur. We herontdekken onze veerkracht en aanpassingsvermogen, net zoals de natuur zich aanpast aan seizoensgebonden verschuivingen. De nervus vagus verbindt ons met deze essentie, waardoor we deel worden van de eeuwige dans van het leven.
Vanuit mijn persoonlijke ervaring geloof ik sterk dat de nervus vagus een cruciale rol speelt in hoe we transformaties in ons leven doorleven. Persoonlijk heeft deze verbinding mij geholpen om de spanningen die gepaard gaan met veranderingen te leren omarmen, weer grip te krijgen en te houden op de uitdagingen die op mijn pad komen.
Reactie plaatsen
Reacties